Delmål 1 – 77% uppnått

Delmål 1 innebär att alla fasta utgifter jag har täcks av passiv inkomst. Utgifterna hålls låga tack vare att jag gjort vad jag kan för att få förhandla och optimera, samt delar dem med min sambo. Månadskostnader nedan:

Bolån – 753 kr
Föreningsavgift – 1 538 kr
El – 175 kr
Hemförsäkring – 39 kr
 Mat – 1 524 kr
Abonnemang – 17 kr
  Husdjur – 265 kr

Bolån – 753 kr
Jag bor centralt i en svensk storstad i en bostadsrätt belånad till ca 50%, den köptes år 2011 och jag har inga planer på att flytta. Storleken och läget är en perfekt match utifrån vad jag är ute efter. Utgiften är innan ränteavdrag så egentligen är den 30% lägre, men utan jämkning behöver jag ett kassaflöde som täcker hela summan varje månad. Bolånet är hos Nordnet där min ränta är 1,19%. Med den låga räntan amorterar jag inte så aggresivt längre, 24 000 kronor per år pytsas in för det mentala välbehaget att se skulden sjunka.

Föreningsavgift – 1 538 kr
Den utgift jag har minst kontroll över (utöver att jag kan flytta). Den kontroll jag har är att engagera mig i föreningen och se till att dess ekonomi är i bra form.

El – 175 kr
Ser över mitt avtal en gång om året och letar bra erbjudanden. I nuläget är det Fortum som står för elhandeln, med en rabatt via Elskling. Eftersom jag jobbar hemifrån kommer min förbrukning att sjunka ju mer jag fasar ut mig själv från arbetslivet.

Hemförsäkring – 39 kr
Inga konstigheter här, hittade ett bra pris från IF.

Mat – 1 524 kr
Jag och min sambo betalar 1 500 kr var i månaden till ett gemensamt matkonto. Det räcker gott och väl för att äta nyttigt och bra under månaden. De extra 24 kronorna kommer från B-vitamintillskott.

Abonnemang – 17 kr
Brukar köra ett streamingabonnemang åt gången och oftast är det Netflix. Delar av summan betalas med hjälp av presentkort som mitt företag har rätt att dela ut som julgåva, därav den låga kostnaden.

Telefonen då? Den går via ett av mina företag. Där använder jag Vimla och vill du också göra det för att ringa billigt rekommenderar jag den här länken, som ger oss båda 10 kr rabatt per månad.

Husdjur – 265 kr
Inte det mest sparsamma jag gör men jag optimerar inte efter lägsta möjliga kostnad utan efter lycka, och det är vad de bidrar med. Kostnaden kommer dock sjunka med tiden i och med att försäkringen blir billigare.