Starta eget är det bästa jag gjort

Nu är jag inne på åttonde året som frilansare och över sexhundra projekt har rullat förbi på skärmen, men det är en bit kvar tills jag kan riva bort firmanamnet från brevlådan, sälja datorn och tacka alla kunder för en god match. Snabbt räknat behövs det 750 bokade arbetsdagar till. Ungefär en tredjedel av den tid jag frilansat. Om det tar tre eller fem år att boka in de projekten vet jag inte, eftersom jag inte styr över kundernas behov. Jag har också med mig vetskapen om att sparmålen kan uppnås snabbare om man lägger på lite extra energi och kreativitet, så har det varit hittills.

Vägen framåt nu är i alla fall mycket lugnare mentalt än den var innan jag aktivt jobbade för ekonomisk frihet. Hade projekten sinat hade jag tidigare tänkt att det blir till att skaffa ett ”riktigt” jobb.

Den risken finns men har blivit mycket lägre. Efter senaste veckans dipp på börsen har jag ökat i Handelsbanken, Swedbank, Diös, Latour, Industrivärden och Resurs Holding. Kanske dippar det mer, som Investeraren kallade det på senaste Uppesittarkväll ”duttar” jag bara med mindre köp. De passiva inkomsterna är uppe i 38 831 kronor per år och två av årets månader bjuder nu på utdelningar över 10 000 kronor.

Det är långt över vad jag behöver för att gå runt de månaderna och det är redan nu en frihet att veta att de finns där och backar upp en. Att vara egenföretagare ses ofta som en större risk, men med koll på finanserna är det för min del tryggare än när jag hade en fast anställning. Pengar att betala ut min lön för ett år framåt är säkrade. Det kan jag garantera att de inte var på de tre anställningarna jag hade innan.

Det här gäller ju även med ett fast jobb, att veta att det finns en studsmatta för att kunna göra en förändring, eller hantera en förändring som du inte styr över. Så det är inte bara målet om ekonomisk frihet som är belöningen, resan dit är också bättre med ett sparande i ryggen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *